«

»

jul 29

Grundläggande om dubbfria däck

imag2esDu kanske tänkte att däck bara är däck och att det efter ett köp och montering bara var att gladeligen köra runt? Det finns anledninga att tänka om. Utbudet av olika typer av däck är enormt. Till att börja med finns det dubbade däck och dubbfria däck.

Låt oss till att börja förtydliga vad som är ett sommadäck. Det är ett däck som helt saknar metalldubbar på slitytan och de är främst tillverkade av en hårdare gummiblandning. Däckstypen blir bättre och bättre i takt med den tekniska utvecklingen i däckstillverkningen. De stora däckstillverkarna strävar efter att miska skillnaderna mellan olika däck. Se mer i de omfattande däcktester som utförs.

Tidigare handlade ett köp vanligtvis om ett dubbat eller ett dubbfritt däck. Svårare än så var det inte. Nu beror valet mycket på personliga preferenser och förutsättningar. Lokala myndigheter rekommenderar även däckstyper vid olika väglag. man tar även hänsyn till hälsoeffekter och miljöaspekter av ett anpassat däck. Exempelvis ger rätt däck en mjukare färd och skonsammare påverkan på väglaget. Föraren ges därmed bättre förutsättningar för att fokusera på körningen med en smidigare färd.

Egenskaperna på dessa dubbfria däck är enastående, nu närstora företag är medi tillverkningen.