«

okt 15

Olika biltyper

2Det finns många olika sorters dubbdäck. Det du väljer beror på många faktorer, till exempel din körstil, hur du använder bilen, vilken slags bil du har, hur många år du har använt den, och var du bor.

Standardäck: de här sortens däck är ett vanligt däck som passar under hela året. Det fungerar lika bra under de våta som de torra säsongerna. Trådmönstret har tagits fram för att inte föra mycket oväsen när det används på standardiserade vägar. Det hanterar vatten på ett bra sätt för att ge ett bra grepp även på våta underlag. Gummit som används är lite hårdare, vilket förlänger däckets livslängd. Detta kan leda till att vissa kompromisser görs i hanteringen, men de allra flesta förare märker inte av detta.

Vinterdäck: den här sortens däck är designat för att hantera de svåra och jobbiga vädertillstånd som vintern innebär. Dessa däck kan hantera is och snö. Dessa däck har små dubbar som sitter fast i tråden, vilket gör att däcken får ett grepp även vid extrema tillstånd. Trådmönstret på vinterdäck är mer och större än standarddäck, vilket förbättrar greppet. Det leder dock till att däcken för mer väsen. Däcken bör inte användas året runt eftersom de slits ut alldeles för fort under de torra säsongerna, vilket skadar vägytan.